T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin ilk durağı olan Adana; festivalin altıncı gününde yine renkli anlara sahne oldu. Kültür ve sanatı buluşturan Adana Kültür Yolu Festivali’nde altıncı gün geride kaldı. Alagöz Dans Topluluğu’nun, Türk halklarının zengin kültürel mirasını; müzik, dans ve tiyatro ile buluşturduğu “Destanların Dansı” gösterisi yoğun bir katılımla gerçekleşti. Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde sahnelenen gösteride, Nuh Tufanı’ndan Dede Korkut’a, Sarı Gelin’den Tomris’e kadar birçok destanı ve kahramanı içeren bir performans sunuldu.
Piyanist Tuluyhan Uğurlu, büyüleyici melodileriyle Adana’yı müziğin sihriyle buluşturdu. Uğurlu, Adana Müze Kompleksi Meydanı Açık Hava Sahnesi’nde uzun süre hafızalardan çıkmayacak bir piyano resitali sundu.
İzmir Devlet Tiyatrosu; Rembetiko müziğinin en parlak döneminin ünlü şarkıcılarının hayat öykülerinden yola çıkarak, o müziğin kültürünü sahneye taşıyan tiyatro oyunu “Rembetiko Efsanesi” ile 01 Burda PGM’de izleyici karşısına çıktı.
Kayseri Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen “On Kişiydiler” oyunu, Adana Devlet Tiyatrosu DT Sahnesi’nde buluştuğu tiyatroseverler tarafından ilgiyle izlendi.
1930’ların başında, Nazi Almanya’sının yükselişi sırasında Berlin’de bir kabarede yaşananları anlatan Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun “Hayat Bir Kabaredir” isimli oyunu, Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde Adanalılara bir “kara komedi” gecesi yaşattı.
Abdulkadir Emiroğlu, Hacer Karanfil ve Tuğba Tamdoğan, Adana Müze Kompleksi Konferans Salonu’nda “Müzecilik ve Restorasyon Üzerine” söyleşisinde deneyimlerini dinleyicilerle paylaştı.
Uluslararası Çukurova Şiir Günleri kapsamında Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen “Şiir Yazma Yarışması Ödül
GELENEKSEL EL SANATLARI ATÖLYELER İLE YAŞATILIYOR
Adana Olgunlaşma Enstitüsü Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Dekoratif Pano Yapımı Atölyesi”nde Adanalılar yaratıcılıklarını geliştirirken, “Ahşap Oyma Atölyesi”nde geleneksel el sanatlarıyla tanıştı.
Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müze Görevlisi Lamia Dağlı, “Olgunlaşma Enstitüsü olarak geleneksel el sanatlarında hem yaşayan atölyelerimizle hem de sergi salonumuzla hizmet veriyoruz. Yaşayan
atölyelerimizde ürünler el işçiliğiyle ustalarımız tarafından üretiliyor ve binamızda sergileniyor. Ürünlerimiz tarihsel bir dokuya sahip. Adana Kültür Yolu Festivali kapsamında atölyelerimizde workshoplar düzenliyoruz ve sergi salonumuzu gezdirerek ziyaretçilere bilgi veriyoruz” dedi.
Adana Olgunlaşma Enstitüsü Teknik Müdür Yardımcısı Nuray Gerger, “Çalışmalarımızda geleneksel sanatları geçmişten geleceğe taşımayı amaçlıyoruz. Adana Kültür Yolu Festivali kapsamında atölyelerimiz büyük ilgi görüyor” açıklamasını yaptı.
Ahşap Oyma Atölyesi Usta Öğreticisi Ayhan Kara ise, “Katılımcılarımız çok ilgili. Festival kapsamında ahşap oymacılığa da yoğun bir ilgi var” diye konuştu.
Çarpana Dokuma Atölyesi Usta Öğreticileri, “Adana Kültür Yolu Festivali’nde dokumaya büyük bir ilgi var. Ziyaretçiler çok ilgili. Workshoplar düzenliyoruz ve öğrencilerimize bileklik yaparak onları mutlu ediyoruz. Sanatımızı insanlara tanıtmak bizi mutlu ediyor” dedi.